Penis

De penis

De penis bestaat uit de schacht, eikel, voorhuid, toompje en plasgaatje.  De balzak met de zaadballen hangt achter de penis. In het lichaam bevindt zich de prostaat.

Penis

Schacht

Het grootste gedeelte van de penis wordt gevormd door de schacht. De grootte van de penis verschilt sterk van man tot man en ook van uur tot uur. De penis verandert afhankelijk van hoe je je voelt, wat je draagt, hoe warm het is, etc.Een slappe penis is normaal gezien tussen de 6 en 13 cm lang.

Aan de schacht zit de glans of eikel en drie zwellichamen (2 x corpus cavernosa, 1x corpus spongiosum). Deze drie zwellichamen zorgen er bij een erectie voor dat de penis stijf wordt. In het corpus spongiosum bevindt zich de urinebuis.

Penis andrologie

Eikel of glans

De glans of eikel is het uiteinde van de penis. Het is de gevoeligste plek van de penis.

Voorhuid

De voorhuid zit over de eikel heen. Als je een erectie krijgt schuift de voorhuid naar achteren en komt de eikel vrij.Bij pasgeboren jongetjes zit de voorhuid, na de geboorte, vastgekleefd aan de eikel. Bij jongens tussen 8 en 14 jaar komt de voorhuid los van de eikel. Bij mannen die besneden zijn is een groot deel van de voorhuid weggesneden. De eikel is dan altijd vrij ook wanneer de penis slap is.

Toompje

Het toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit. Omdat er veel zenuwuiteinden zitten is het heel gevoelig. Als het toompje te vast zit dan kan dat pijnlijk zijn bij een erectie. De voorhuid kan dan niet helemaal over de eikel. De arts kan het toompje losmaken.

Plasgaatje

Door het plasgaatje komen zowel sperma als urine naar buiten. Dat is verschillend van vrouwen, die twee verschillende gaatjes hebben (vagina voor penetratie en plasgaatje voor urine).

Balzak of scrotum

Het scrotum of balzak ligt hangt de penis. De grootte en vorm van de balzak verschillen per man. Het is normaal dat één van de twee ballen wat hoger hangt dan de andere.

In de balzak zitten de zaadballen die zaadcellen produceren. De balzak hangt buiten het lichaam omdat de temperatuur wat lager moet zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen.

Prostaat

In de prostaat worden de zaadcellen uit de zaadballen  naar de prostaat en worden daar vermengd met zaadvocht. In de bijbal wordt het sperma vervolgens opgeslagen tot het bij een zaadlozing via de urinebuis naar buiten komt.

Het is een complex proces om zaadcellen te maken. Er zijn verschillende oorzaken waarom het soms niet lukt.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT