Bevruchting

Bevruchting

Om tot een zwangerschap te komen moet een gezonde zaadcel de eicel, die na de eisprong vrij gekomen is, bereiken om een bevruchting mogelijk te maken. Ondanks het feit dat er miljoenen zaadcellen in de vagina terecht komen, bereiken slechts enkele duizenden zaadcellen vanuit de baarmoedermond de eicel. Bovendien is bekend dat alleen normaal gevormde zaadcellen de baarmoedermond kunnen passeren en dan alleen rond het tijdstip van de eisprong.

Eenmaal bij de eicel aangekomen zal de zaadcel een aantal lagen moeten doorboren, waaronder de eischil, om uiteindelijk binnen de eicel te komen. Gelukkig is de zaadcel hiervoor goed uitgerust met een soort van “chemische bom” op de zaadcel kop (acrosoom). Het transport van zaadcellen verloopt overigens zeer snel en binnen 1 uur zullen er al zaadcellen bij de eicel te vinden zijn.

Tot op heden is niet goed bekend, waar nu precies de bevruchting plaats vindt: “in de buikholte van de vrouw?” of “in de eileider”?. Hoe het ook zij, het bevruchte eitje zal via de eileider in de wand van de baarmoeder moeten innestelen om zich verder te ontwikkelen.

bevruchtingDe eisprong

Normaal gesproken zal een vruchtbare vrouw elke maand een eisprong hebben. De eisprong vindt afwisselend in de linker en rechter eierstok plaats. Het bijzondere nu is dat het moment van de eisprong vrij eenvoudig vast te stellen is. Door het hormoon progesteron, dat door de eierstok in grote hoeveelheden gevormd wordt vanaf de eisprong, zal de lichaamstemperatuur met enkele tienden van graden stijgen. Door nu elke dag de temperatuur te meten tijdens een menstruatiecyclus (de zogenaamde basale temperatuurcurve) kan het moment van de eisprong redelijk nauwkeurig worden bepaald.

Het “beste” moment om te vrijen, wanneer een zwangerschap gewenst is, zal dus zijn vlak voor de eisprong. Het is van belang te beseffen dat zaadcellen weliswaar enkele dagen “in leven” kunnen blijven bij de vrouw, maar dat de eicel maar gedurende 12 uur, na het vrijkomen uit de eierstok, in staat is om bevrucht te worden. De vruchtbare periode van een vrouw kan ook met een vruchtbaarheidscalculator berekend worden.

Hoe groot is nu de kans per maand om zwanger te worden?

Wanneer een paar besloten heeft om kinderen te willen hebben en gemeenschap heeft rond de eisprong, dan nog is er slechts een kans van 15 tot 20% per menstruatiecyclusdat de vrouw zwanger wordt. Dit geldt bovendien alleen wanneer er bij beide partners geen zwangerschap belemmerende factoren zijn. Waarom deze kans per keer eigenlijk maar klein is, is niet goed bekend.

Het betekent echter wel, dat bij het ene paar er direct een zwangerschap optreedt, terwijl het andere paar er wel 3 jaar over doet om zwanger te worden zijn. Het is de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat de leeftijd van de vrouw enorm bepalend is voor de kans op een spontane zwangerschap. Na het 34e levensjaar is de kans nog maar de helft en na het 37e levensjaar nog maar een kwart vergeleken met jongere vrouwen. De leeftijd van de man speelt eigenlijk geen rol. De spermakwaliteit en de hoeveelheid testosteron blijken pas af te nemen na het 70e levensjaar.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT