Mannelijke hormonen

Mannelijke hormonen

testosteron

Structuur van het mannelijk hormoon testosteron

De voortplantingsfuncties van de man zijn bijzonder complex. Enerzijds wordt het “man zijn” bepaald door het mannelijk hormoon testosteron, anderzijds is voor het voortplanten de produktie van zaadcellen noodzakelijk. Zowel testosteron als zaadcellen worden door de zaadballen (=testikels) gemaakt onder invloed van hormonen, die in de hersenen en in het hersenaanhangsel (=hypofyse) worden gemaakt.

LH en FSH

Via het bloed komen deze hormonen LH (luteiniserend hormoon) en FSH (follikel stimulerend hormoon) bij de zaadbal. LH zal de produktie van testosteron stimuleren. Het testosteron wordt vervolgens via de bloedbaan getransporteerd wordt naar diverse plaatsen in het lichaam. Zo wordt het mannelijk beharing patroon (baard, snor, borsthaar), maar ook kaalheid, bepaald door de aanwezigheid van testosteron.

Zoals later beschreven zijn de zin in vrijen en de potentie mede afhankelijk van de hoeveelheid testosteron. Het FSH is noodzakelijk voor de vorming van zaadcellen. Het interessante is, dat de zaadballen zelf de hersenen en hypofyse aangeven hoeveel LH en FSH gewenst is, zodat nooit teveel of te weinig testosteron en zaadcellen gemaakt worden.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT