Het sperma onderzoek

Het sperma onderzoek

Het sperma onderzoek (of sperma-analyse) is een onderdeel van het onderzoek naar de vruchtbaarheid. Bij het sperma onderzoek kijkt men onder een microscoop onder andere naar het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Ook de hoeveelheid sperma (het volume van het zaadmonster) is van belang voor het onderzoek.

Hoeveel dagen onthouding?

Het is belangrijk dat er drie tot vijf dagen geen gemeenschap of zaadlozingen zijn geweest. Uit allerlei onderzoek blijk namelijk dat het zaad dan zo optimaal mogelijk is. Bovendien kunnen verschillende zaadmonsters beter met elkaar vergeleken kunnen worden, wanneer het tijdstip waarop sperma wordt bekeken zo veel mogelijk hetzelfde is.

sperma onderzoekKan het sperma thuis geproduceerd worden?

Vaak is het voor mannen moeilijk om sperma in het ziekenhuis of laboratorium te produceren. Ofschoon er ook thuis weleens problemen met de productie zijn, lijkt de “eigen” omgeving toch de voorkeur te hebben. Het is echter wel noodzakelijk voor het onderzoek, dat het sperma binnen 1 uur op het laboratorium wordt afgeleverd. Het zaad kan het beste door masturbatie worden verkregen; dat wil zeggen door (zelf)bevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek.

Hoe moet het sperma opgevangen en vervoerd worden?

Het sperma moet rechtsstreeks in een potje worden opgevangen. Het is verstandig om tevoren te vragen, welke potjes op het laboratorium worden gebruikt en waar ze te krijgen zijn. Als een potje niet goed is (bijvoorbeeld niet steriel of bestaat uit materiaal dat de zaadcellen doodt), kan dit ernstige gevolgen hebben voor de uitkomst van het onderzoek. Het potje mag dan ook niet schoongemaakt worden, want schoonmaak middelen en water zijn schadelijk voor de zaadcellen.

Ook het gebruik van “eigen” potjes is niet aan te raden. Een condoom mag nooit worden gebruikt om sperma, dat geanalyseerd moet worden, op te vangen. Ook het materiaal van het condoom (rubber, latex) kan schadelijk zijn voor de zaadcellen. Uiteraard is van groot belang dat al het geloosde zaad wordt opgevangen. Wanneer er toch iets verloren gaat, heeft het geen zin om de “rest” van het zaad toch naar het laboratorium te brengen. Veel beter is het om met het laboratorium een nieuwe datum af te spreken, dat het sperma geanalyseerd zal worden.

Nadat het sperma in het potje is opgevangen, wordt het met de bijgeleverde deksel afgesloten. Van groot belang is dat op het potje de juiste naam, de datum en het tijdstip waarop het zaad is verkregen, vermeld staan. Ook is het verstandig te melden of er een recente ziekte of operatie is geweest en wat er voor medicijnen (nog) worden gebruikt.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT