Lichamelijk onderzoek

Lichamelijk onderzoek

Het lichamelijk onderzoek van de man kan belangrijke oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid opsporen. Stoornissen in de hormoonproductie kan zich openbaren in een afwijkende lichaamsbouw, een vergroting van de borstklieren, een afwijkend beharingspatroon en kleine geslachtsdelen. Reukstoornissen en afwijkingen aan het gezichtsveld kunnen passen bij een afwijking van de pijnappelklier (hypofyse). Een aantal genetische ziektes gaat gepaard met een kenmerkende lichaamsbouw, die door een ervaren arts herkend zullen worden. Ziektes van de schildklier, de lever en de nieren kunnen leidden tot een vergroting van deze organen die bij lichamelijk onderzoek kunnen worden ontdekt.

Lichamelijk onderzoekOnderzoek van de liezen

Bij het onderzoek van de liezen wordt gelet op eventuele littekens van liesoperaties. Een zwelling in de lies kan onder andere passen bij een liesbreuk, een niet-ingedaalde zaadbal of vergrote lymfeklieren bij geslachtsziektes en kwaadaardige ziektes.

Onderzoek van de penis richt zich op de voorhuid (vernauwing?) en de plaats waar de plasbuis eindigt in de penis: normaal is dit boven op de eikel, maar soms is dit op een plaats aan de onderzijde van de penis. Meestal ontbreekt dan ook de onderzijde van de voorhuid: we spreken van een hypospadie. Deze aangeboren afwijking kan ook leiden tot een verkromming van de penis in erectie toestand naar onder. Soms geeft dit problemen bij het vrijen.

Ook kan de zaadlozing gestoord zijn en niet goed plaatsvinden in de top van de vagina, nabij de baarmoedermond. De opening van de plasbuis kan ook te nauw zijn zodat het sperma traag uit de plasbuis komt, vaak pas enkele minuten na de zaadlozing als de penis alweer verslapt is. Zelfs bij mannen met normaal sperma kan deze aandoening een spontane zwangerschap verhinderen.

Onderzoek van de balzak

Onderzoek van de balzak moet eerst liggend en daarna in staande houding plaatsvinden. De grootte van de zaadballen wordt nauwkeurig gemeten omdat er een relatie bestaat tussen het volume van de zaadbal en de spermaproduktie. Afwijkingen aan de zaadbal kunnen worden gevoeld, zoals een te weke zaadbal of een tumor. Dit onderzoek wordt liggend verricht omdat dit onaangename sensaties kan opwekken en bloedrukdalingen, waardoor een man kan flauwvallen. Ook de bijbal wordt zorgvuldig gevoeld: een stuwing wijst op een verstopping van de bijbal of de zaadleider. Oude infecties veroorzaken littekenweefsel in de bijbal.

Onderzoek van de zaadstreng

Vervolgens wordt de zaadstreng gevoeld in liggende en staande houding: zijn beide zaadleiders aanwezig en normaal aangelegd? Een afwezigheid van een of beide zaadleiders kan passen bij een zeer lichte vorm van taaislijmziekte. Dit kan cosequenties hebben voor het nageslacht.

In staande houding wordt gevoeld naar de aanwezigheid van een spatader: deze bestaat uit een verwijding van de aders in de balzak. Soms is dit al te zien in staande houding, vaak is dit alleen te voelen waarbij een toename van de spatader wordt gevoeld bij persen.

Inwendig rectaal lichamelijk onderzoek

Tot slot wordt een inwendig rectaal lichamelijk onderzoek verricht om afwijkingen aan de prostaat (ontsteking) en de zaadblaasjes (stuwing) te ontdekken.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT