Het vraaggesprek met de arts

vraaggesprek met de artsHet vraaggesprek met de arts

Tijdens het vraaggesprek met de arts zal de aandacht gaan naar geslachtsziektes, indalingsstoornissen van de zaadballen, ontstekingen van de zaadballen (onder andere de bof), puberteit, operaties van de lies en de balzak, medicijn gebruik, chemotherapie, bestraling, beroep en leefgewoontes. Ook de seksuele functies worden besproken: zijn de erecties van goede kwaliteit en vindt er een zaadlozing plaats?

Aandacht dient te worden besteed aan familiaire ziektes en erfelijke aandoeningen bij de man en zijn partner, omdat diverse ziektes gepaard gaan met vruchtbaarheidsstoornissen en bij succesvolle behandeling van de onvervulde kinderwens de ziekte kan worden overgedragen naar het nageslacht.

Familie

Soms komen vruchtbaarheidsstoornissen in de familie voor, bijvoorbeeld bij een broer of een oom. Ook in deze situatie kan er sprake zijn van een genetische afwijking die met behulp van erfelijkheidsonderzoek kan worden opgespoord.

Leefgewoontes

In het vraaggesprek met de arts wordt ook gevraagd naar bepaalde leefgewoontes die van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid: warme zitbaden, isolerend ondergoed, sauna gebruik, intensieve sportbeoefening, overmatig alcohol gebruik zijn voorbeelden van factoren die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden.

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen de vruchtbaarheid verminderen, meestal is dit van tijdelijke aard en hersteld de vruchtbaarheid na het staken van de medicijnen. De laatste jaren is het gebruik van doping sterk toegenomen. Anabolica (doping) hebben vooral invloed op de zaadbalfunctie en kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken. Na het staken van het gebruik kan het lang duren voordat de zaadbalfunctie zich hersteld.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT