Onderzoek van de vrouw

Het onderzoek van de vrouw

De voornaamste oorzaken van vruchtbaarheidsstoornissen van de vrouw zijn cyclusstoornissen, afsluiting van de eileiders, endometriose en afwijkingen van het slijm van de baarmoedermond. Tijdens het vraaggesprek met en onderzoek van de vrouw zal de aandacht zich richten op de menstruatie-cyclus: regelmaat, eisprong met middenpijn, toename van de vaginale afscheiding midden in de cyclus, premenstruele klachten wijzen alle op een normale cyclus met een eisprong.

Onderzoek van de vrouwCyclusstoornissen

Cyclusstoornissen kunnen onder andere veroorzaakt worden door afwijkingen van de eierstokken (het zogenaamde polycysteuze ovarium syndroom), die gepaard gaan met toegenomen lichaamsgewicht en beharing, door afwijkingen aan de pijnappelklier onder de hersenen die de hormoonhuishouding regelt, door ziektes van de schildklier en de bijnier, door ondervoeding (anorexia nervosa) en door intensieve sportbeoefening. Na het staken van de anticonceptiepil kunnen zich vaak tijdelijk cyclusstoornissen voordoen. Ook de stress van het uitblijven van de zwangerschap kan de cyclus doen ontregelen.

Afsluiting van de eileiders

Een afsluiting van de eileiders is meestal het gevolg van een doorgemaakt eileider ontsteking, die relatief vaak wordt veroorzaakt door een chlamidia infectie. Deze bacterie kan een ontsteking veroorzaken in het bekken en rondom de lever. Soms verloopt de infectie zonder veel verschijnselen. Verder kunnen verstoppingen van de eileider het gevolg zijn van gynaecologische ingrepen, zoals een abortus, een spiraaltje en een onderbuiksoperatie, bijvoorbeeld voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Endometriose

Endometriose is een ziekte, waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Soms is dit weefsel in de buikholte terecht gekomen via de eileiders en kan het zich daar nestelen en doorgroeien. Naast onderbuikspijnen kan dit ook leiden tot verstopping van de eileiders. De diagnose kan worden gesteld met een laparoscopisch onderzoek. Soms is het slijm van de baarmoedermond veranderd en minder ontvankelijk voor de zaadcellen. Dit komt voor na ontstekingen van de baarmoedermond, operaties in dit gebied en bepaalde medicijnen.

Temperatuur

Om een goede indruk te krijgen over de cyclus is het bijhouden van een temperatuurslijst (Basale Temperatuur Curve) belangrijk, tenzij de cyclus een zeer afwijkend patroon heeft en de menstruaties zeer onregelmatig optreden. In die gevallen is al duidelijk dat er een cylusstoornis bestaat. Onder invloed van progesteron stijgt de ochtendtemperatuur ongeveer een halve graad celsius in de tweede helft van de cyclus. De temperatuursstijging volgt altijd na de eisprong, soms kort erna, soms enkele dagen later. Een aantal vrouwen heeft geen temperatuursstijging na de eisprong, dit hoeft dus niet afwijkend te zijn. Ook een bloedonderzoek in de tweede helft van de cyclus geeft informatie over de eisprong.

Samenlevingstest

De functie van het slijm van de baarmoedermond kan worden getest met behulp van een samenlevingstest. Met deze test is het mogelijk de kwaliteit van van het slijm te beoordelen en de aanwezigheid van levende zaadcellen te ontdekken onder de microscoop. De test dient plaats te vinden voor de eisprong omdat dan het slijm van optimale kwaliteit is. Afwezigheid van zaadcellen wijst onder andere op een verkeerde coitus techniek, een te lage zuurgraad of op een slechte spermakwaliteit. Indien er antistoffen aanwezig zijn in het slijm worden deze gebonden aan de zaadcellen en kunnen deze niet meer goed vooruit zwemmen.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT